Известие

Collapse
No announcement yet.

как се тества дозатор - клапан на рейката

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Ефект от смяната на регулатора няма, пак си поклаща леко оборотите докато загрява от около 50 до към 70-80 градуса, първи цилиндър има най-голяма корекция +2,19мл на топъл мотор на празен ход това не е по време на регенерация, общо имам 6,099 мл корекции,
    2ри цилиндър е -0,75мл
    3ти цилиндър е -0,92мл
    4ти Цилиндър е -0,45мл

Във форума на фиат попаднах на тема, че максимално трябва общата коренция да е 5мл.
    При кореция от +/- 2 започвал да тресе мотора на студено ( горе долу го имам това) при корекция от -/+ 2,5 трябвало да пуши.

Имах пусната тема за почукване в главата и се съмнявах в повдигачите, днес ги смених всичките (сложих АЕ) прегледани са всички кобилици за износване изкривяване или пукнатини паля мотора и пак като загрее причуква, явно е от дюзата целия проблем.

Къде в София има свестен дизелджия да я прегледа, че вече ходих при един в Обеля (беше ми най-близо) който ми взе 200 лв и каза, че всичко е ок, а очивидно нещата не са така. Мотора е след цялостен ремонт и вариант за загуба на компресия е никакъв (сегменти, лагери и ремонт на глава)

и съм с нови носачи и биалетки и колата пак чука на кухо от ляво при по големи неравности

Comment

Имай предвид, че може да не е проблем с дюзата, а с буксата на дюзата.
      Има такива случай, днес четох по форума
      Жалко че си инвестирал, а няма отплата ...
      Last edited by flipz; d.m.y г., 21:31.
      Alfa 159 1.9 16V JTDm Lusso (150)08'; EX Alfa 145 1.6 TS

Comment

едва ли е от буксата, защото когато я откопчая си записва, че липсва връзка с дюзата и само леко да я докосна (още не е щракнала ) и заработва веднага цилиндъра.
        С какво масло карате този мотор ??
        Сипах castrol edge 5w30 c3, но странното е, че 5w40 edge TD покрива също спецификациите за дпф ..

Comment

CASTROL EDGE TURBO DIESEL TITANIUM 5W-40
          Мисля, че носи по- голям товар и температура.
          5w40 по-високи температури през лятото и повече настъпване има по-висок вискозитет от 5w30

copy/paste
          "5W40 е моторно масло, което прониква по-бързо в активните механизми и осигурява отлично смазване при стартиране. Номерът "40" означава, че той се различава от най-често срещаното моторно масло (30) сред автомобилите, тъй като е по-плътен, което осигурява по-дълбоко смазване на двигателя при горещи температури. Това масло се използва най-често при превозни средства с по-високи пробези, тъй като е по-дебело от маслото, така че ще осигури по-добро смазване на работните части в двигателя, които са били изхабени вследствие на стареене или напрежение."
          Last edited by flipz; d.m.y г., 22:43.

Comment

Първоначално публикувано от flipz Покажи съобщение
            След като му сложих пластините не клати, нито при студен, нито при загрял по светофарите.
            В процеса на обслужване се надявах, че ще излезе от някъде този "проблем".
            Махане на клапи, почистване, BDC добавка която си ползвам, горивен филтър и тн
            Понеже съм чел в Autolusso, че с премахване на клапи спират и EGR и повечето хора отчитат по- добра работа и мощност, сравнение със само премахнати клапи (лаг в ниските - което е вярно). Поръчах от ebay комплекта .. сложих ги .. паля и радост за очите .. първо палене от 4 дни и не клати и така вече близо месец.
            При мен имаше съвсем леко клатене при първи старт,от порядъка на 2-3 минути,след това заковават и не играят повече.Бях само с пластината отвътрешната страна,към колектора ,след това като сложих и другата към тръбата ,клатенето изчезна. С работещ и изправен ЕГР,с ДПФ и без клапи съм.
            156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
            147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
            159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Това ме наведе на мисълта, че всичко идва от EGR т.е. негова неизправност.
              За това попитах дали стоковият е perturb случайно да не е подменен, като се подменяли колектора.
              Може би с времето не функционира съвсем както трябва. Или заради нашето по- различно БГ гориво и от там разлика в изгорелите газове който влошават работата на мотора.
              Братовчед ми беше заредил някакъв дизел на неговата Kappa преди години и му се стопи бронзовата тръбичка, бронза беше станал на капчици около дупката която се получила
              Затапваш, той си "работи" и нямаш никакви проблеми.
              Last edited by flipz; d.m.y г., 16:00.

Comment

Това ме наведе на мисълта, че всичко идва от EGR т.е. негова неизправност.
                За това попитах дали стоковият е perturb случайно да не е подменен, като се подменяли колектора.
                Може би с времето не функционира съвсем както трябва. Или заради нашето по- различно БГ гориво и от там разлика в изгорелите газове който влошават работата на мотора.
                Братовчед ми беше заредил някакъв дизел на неговата Kappa преди години и му се стопи бронзовата тръбичка, бронза беше станал на капчици около дупката която се получила
                Затапваш, той си "работи" и нямаш никакви проблеми.
                Аз смених стария ЕГР, щото ми правеше номерца и записваше няква грешка в компа, без да излиза на таблото и понеже най-мразя някакви такива взех друг. Механично нямаше видими проблеми, затова се ориентирах към електромагнита, както и да е.... Смених го със 100% почистен от мен и работещ ЕГР, но пак имаше леки колебания, както писах вече в горния пост. Сега е чук.
                Но все си мисля, че клатенето започна откакто махнах клапите,но не мога да кажа със сигурност, понеже беше лято и жега. Оборотите помръдваха при мен когато е от порядъка на 7-10°С - сутрин.

Comment

И аз имах подобно клатене на студено, както и замисляне в ниските обороти, първите 200-300 метра след старт. В крайна сметка е от ЕГР-а. Временно е с дупчени планки, като му дойде времето за ремап, ще си получи плътните. Иначе и аз съм със заводски Pierburg.
                  Alfa Romeo 159 Ti SW Nero Carbonio

Comment

Ако вашата е 1.9 имайте предвид, че максималният товар на скоростната ви кутия е 320Nm а в момента въртящият ви момент без ремап е 320Nm. Няма никакъв толеранс.
                    Лагерите на тази кутия страдат много от износване, аз ги смених. Има много оплаквания в alfaowner.

Първоначално публикувано от undy Покажи съобщение
                    Смених го със 100% почистен от мен и работещ ЕГР, но пак имаше леки колебания, както писах вече в горния пост.
                    И моят е почистен пред мен от специалист на алфа, но това не промени нищо
                    Маф-а в колектора беше мн. мн. зацапан, но и негово почистване не промени нищо
                    Само затапване с пластини с дупки, няма нужда и от софтуерно спиране и тн.
                    Last edited by flipz; d.m.y г., 10:21.

Comment

И моят е почистен пред мен от специалист на алфа, но това не промени нищо
                      Маф-а в колектора беше мн. мн. зацапан, но и негово почистване не промени нищо
                      Само затапване с пластини с дупки, няма нужда и от софтуерно спиране и тн.
                      Така де,с почистени EGR,MAF,MAP,всичко бях препипал,но пак имаше колебания...съвсем малки ,но ги имаше. Сложих пластини с отвори и спря да играят оборотите.

Comment

Да, запознат съм с F32 кутията, преди това карах Опел и съм наясно с болежките й. Малко е на късмет работата, но със сигурност има проблеми с лагерите. При опелите до голяма степен проблемът идваше и от фабричното масло, което е леш и на километрите, на които идват колите в БГ е вече боза.
                        Иначе за 159-ката съм се преживял идеята, че в един момент този ремонт ще се случи така или иначе, но на фона на общото удоволствие от колата, си струва всичките главоболия до момента и занапред
                        Alfa Romeo 159 Ti SW Nero Carbonio

Comment

След като му сложих пластините не клати, нито при студен, нито при загрял по светофарите.
                          В процеса на обслужване се надявах, че ще излезе от някъде този "проблем".
                          Махане на клапи, почистване, BDC добавка която си ползвам, горивен филтър и тн
                          Понеже съм чел в Autolusso, че с премахване на клапи спират и EGR и повечето хора отчитат по- добра работа и мощност, сравнение със само премахнати клапи (лаг в ниските - което е вярно). Поръчах от ebay комплекта .. сложих ги .. паля и радост за очите .. първо палене от 4 дни и не клати и така вече близо месец.
                          Може ли линк за пластините?
                          Имам и друг въпрос - виждам, че използваш MES. Купих си блутут ELM327 и ми дава грешка, че не може да се свърже с ЕКУ-то. Пробвал съм всички апликации от апстора и на компютъра доста програми. Пробвах и с ELM към USB - същата история. Пробвано на 2 компютъра. Портовете са нагласени (от device manager проверявам на кой порт е и така...), но не работи. С ония малките джиджавки с дисплеи за диагностика се връзва веднага и ми показва грешки и т.н. Тааа - с какъв кабел си и има ли някакви настройки, които пропускам?

Благодаря предварително!
                          Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16v 150hp

Comment

Първоначално публикувано от aironhight Покажи съобщение
                            ...
                            Имам и друг въпрос - виждам, че използваш MES. Купих си блутут ELM327 и ми дава грешка, че не може да се свърже с ЕКУ-то. Пробвал съм всички апликации от апстора и на компютъра доста програми. Пробвах и с ELM към USB - същата история. Пробвано на 2 компютъра. Портовете са нагласени (от device manager проверявам на кой порт е и така...), но не работи. С ония малките джиджавки с дисплеи за диагностика се връзва веднага и ми показва грешки и т.н. Тааа - с какъв кабел си и има ли някакви настройки, които пропускам?

Благодаря предварително!
                            Твърде вероятно е да трябва да се премахне терминиращият CAN шината резистор в адаптера.

Аз имах същия проблем и го реших по този начин.

Повече по въпроса - тук.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

На платката на EML-а няма никакви обозначения. Единственото нещо което пише е Някаква дата 2017та година и Version 1.1. Няма резистори и т.н. Ще търся кабел явно, ама не знам какъв да си поръчам. А и хората от тая тема нямат достъп до CAN, а аз нямам достъп до нищо
                              Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16v 150hp

Comment

Първоначално публикувано от aironhight Покажи съобщение
                                На платката на EML-а няма никакви обозначения. Единственото нещо което пише е Някаква дата 2017та година и Version 1.1. Няма резистори и т.н. Ще търся кабел явно, ама не знам какъв да си поръчам. А и хората от тая тема нямат достъп до CAN, а аз нямам достъп до нищо
                                Моята се свързва с alfa obd demo без проблем, през андроид. Трябва да си на контакт.
                                Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Working...
                                X